ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ (ଏଟିଆର ବ୍ୟୁରୋ): ଭିଟାମିନ୍ ବି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ହେଉଛି ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଭିଟାମିନ୍ , ଯାହା ଶରୀରର ସମସ୍ତ କାର୍ୟ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ମୋଟ ୮ ଟି ଭିଟାମିନ୍ ,ଭିଟାମିନ୍ ବି ଅଧୀନରେ ଆସିଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ ବି୧ ରୁ ବି୧୨ ପର୍ୟ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ଭିଟାମିନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଶରୀରର ବିଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭିଟାମିନ୍ ଆବଶ୍ୟକ । ମସ୍ତିଷ୍କ ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ବି ୧, ଆଖି ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ବି ୨, ଆଣ୍ଟି-ଏଜିଂ ଏଜେଣ୍ଟ ଭାବରେ ଭିଟାମିନ୍ ବି ୩, ଶରୀରରେ ଏନଜାଇମ୍, ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପ୍ରୋଟିନ୍, ଫ୍ୟାଟ୍ ଏବଂ କାର୍ବସ୍ ମେଟାବୋଲିଜିଂ କରିବାରେ ଭିଟାମିନ୍ ବି୫ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଭିଟାମିନ୍ ବି୬ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ବି୭ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଭିଟାମିନ୍ ବି ୯ ହେଉଛି ଫୋଲିକ୍ ଏସିଡ୍ ଯାହା ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ଶିଶୁର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭଲ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ସେହି ସମୟରେ, ଭିଟାମିନ୍ ବି୧୨ ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନ ଏବଂ ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଭିଟାମିନ୍ ବି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ଲାଭ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାକୃତିକ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ?
ଭିଟାମିନ୍ ବି ୧ (ଥାୟାମିନ୍) -ସୁଗାର ଦୂର କରୀବା ଏବଂ ଶରୀରରେ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ଭିଟାମିନ୍ ବି ୧ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ଏବଂ ନ୍ୟୁରୋଟ୍ରାନ୍ସମିଟରକୁ ଭଲ ରଖିବା ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ବି ୧ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ । ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ୧ ମିଗ୍ରା ଭିଟାମିନ୍ ବି୧ ଆବଶ୍ୟକ ।
ଉତ୍ସ: ଡାଲି, ପୁରା ଶସ୍ୟ, ବାଦାମ ଏବଂ ମଞ୍ଜିରୁ ଆପଣ ଭିଟାମିନ୍ ବି୧ ପାଇପାରିବେ ।
– ଭିଟାମିନ୍ ବି ୨ (ରିବୋଫ୍ଲାଭିନ୍) – ଶରୀରରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଏନଜାଇମ୍ ତିଆରି ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ବି ୨ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଭିଟାମିନ୍ ବି ୨ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଆଖି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସ୍ନାୟୁଗତ ରୋଗ ଏବଂ ହୃଦୟକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ବି୨ ଆବଶ୍ୟକ ।
ଉତ୍ସ- ଦୁଗ୍ଧ, ଦହି, ପନିର, ଅଣ୍ଡା, ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ସବୁଜ ପନିପରିବା ଭଳି ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟରୁ ଆପଣ ଭିଟାମିନ୍ ବି୨ ପାଇପାରିବେ ।
ଭିଟାମିନ୍ ବି ୩ (ନିୟାସିନ୍) – ଭିଟାମିନ୍ ବି ୩ ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆଣ୍ଟି-ଏଜିଂ ଏଜେଣ୍ଟ ଭାବରେ କାମ କରେ । ଭିଟାମିନ୍ ବି ୩ ଶରୀରରେ କାର୍ବସ୍, ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଚର୍ବିର ସଠିକ୍ ଅବଶୋଷଣରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ବି୩ କୁ ନିକୋଟିନିକ୍ ଏସିଡ୍ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ । ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଜରୁରୀ ଭିଟାମିନ୍ ।
ଉତ୍ସ- ଭିଟାମିନ୍ ବି୩ ଆପଣ ଗହମ, ମଶ୍ରୂମ, ମଟର, ସୂର୍ୟ୍ୟମୁଖୀ ମଞ୍ଜି, ଆଭୋକାଡୋ, ଅଣ୍ଡା, ମାଛ ଏବଂ ମାଂସରୁ ପାଇପାରିବେ ।
– ଭିଟାମିନ୍ ବି୫ (ପାଣ୍ଟୋଥେନିକ୍ ଏସିଡ୍) – ଭିଟାମିନ୍ ବି୫ ଏକ ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ଭିଟାମିନ୍ । ଏହା ଶରୀରରେ ଏନଜାଇମ୍, ପ୍ରୋଟିନ୍, କାର୍ବସ୍ ଏବଂ ଫ୍ୟାଟ୍ ମେଟାବୋଲିଜିଂ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଏ ।
ଉତ୍ସ- ଭିଟାମିନ୍ ବି୫ ପାଇଁ, ଆପଣ ମଶ୍ରୁମ, ଅଣ୍ଡା, ନାଲି ମାଂସ, ଆଭୋକାଡୋ, ମିଠା ଆଳୁ, ଡାଲି, ବାଦାମ, କଦଳୀ ଇତ୍ୟାଦି ଖାଇପାରିବେ ।
ଭିଟାମିନ୍ ବି୬ (ପାଇରିଡକ୍ସିନ) – ରକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ବି୬ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଲାଲ ରକ୍ତ କଣିକାର ଗୁଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ ଏବଂ ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ଗଠନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ବି୬ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ ମନକୁ ଫିଟ୍ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
ଉତ୍ସ- ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ଖାଦ୍ୟରେ ଶସ୍ୟ, ସୋୟାବିନ୍, ଛେନା, ଆଳୁ, ମାଛ ଭଳି ଜିନିଷ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିପାରିବେ ।
– ଭିଟାମିନ୍ ବି୭ (ବାୟୋଟିନ୍) – ବାୟୋଟିନକୁ ଭିଟାମିନ୍ ବି୭ କିମ୍ବା ବି୮ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ । ଭିଟାମିନ୍ ବି ୭ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଚର୍ବି ଭାଙ୍ଗିବା ଏବଂ ମେଟାବୋଲିକ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଏହି ଭିଟାମିନ୍ ଆବଶ୍ୟକ ।
ଉତ୍ସ- ଆପଣ ମଶୁମ, ଅଣ୍ଡାର ହଳଦିଆ, ମାଛ, ବାଦାମ, ପାଳଙ୍ଗ, ବନ୍ଧାକୋବି, ସେଓ, ବିନ୍ସ, ବ୍ରୋକୋଲି ଏବଂ କ୍ଷୀରରୁ ଭିଟାମିନ୍ ବି୭ ପାଇପାରିବେ ।
ଭିଟାମିନ୍ ବି୯ (ଫୋଲେଟ୍) – ଭିଟାମିନ୍ ବି୯ ଫୋଲେଟ୍ ଏବଂ ଫୋଲିକ୍ ଏସିଡ୍ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା । ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ଗର୍ଭସ୍ଥ ଶିଶୁର ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଫୋଲିକ୍ ଏସିଡ୍ ଜରୁରୀ । ଏହା ପ୍ରସବ ସମୟରେ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରେ ।
ଉତ୍ସ: ଅଣ୍ଡା, ପାଳଙ୍ଗ, ବନ୍ଧାକୋବି, ସାଗ, ଡାଲି, ବ୍ରୋକୋଲି, ଶସ୍ୟ, କଦଳୀ, ସୂର୍ୟ୍ୟମୁଖୀ ମଞ୍ଜି, ମଟର ଏବଂ ସାଇଟ୍ରିକ୍ ଫଳରୁ ବି୯ ମିଳିଥାଏ ।
୮- ଭିଟାମିନ୍ ବି୧୨ (କୋବାଲାମିନ୍) – ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ, ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନ ଏବଂ ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଫିଟ୍ ରଖିବା ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ବି୧୨ ଜରୁରୀ । କୋଷଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ କରିବାରେ ଭିଟାମିନ୍ ବି୧୨ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
ଉତ୍ସ- ଭିଟାମିନ୍ ବି୧୨ ପାଇଁ ଆପଣ ପନିର, କ୍ଷୀର, ମାଂସ, କଦଳୀ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ, ମାଛ, କାଜୁ, ତେଲ, ବ୍ରୋକୋଲି ଖାଇପାରିବେ ।