ଭୁବନେଶ୍ୱର (ଏଟିଆର ବ୍ୟୁରୋ): ପୁରାତନ କାଳରେ ଘର ମାନଙ୍କରେ ଖାଦ୍ୟ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଲୁହା ବାସନ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସମୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁଯାୟୀ ଲୁହା ବାସନ ସ୍ଥାନରେ ଷ୍ଟିଲ ଏବଂ ନନଷ୍ଟିକ ବାସନ ବ୍ୟବହାର ହେଲା । ଆଜିକାଲି ଆଉ ଘର ମାନଙ୍କରେ ରୋଷେଇ ପାଇଁ ଲୁହା ବାସନ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉ ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି ଲୁହା ବାସନରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ ଅନେକ ଫାଇଦା ମିଳିପାରେ । ଆଜ୍ଞା ହଁ, ଗବେଷଣାରେ ଜାଣିବାକୁ ମିଳିଛି କି ଯଦି ଆପଣ ଲୁହା ବାସନରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ ଆଇରନ ଅଭାବକୁ ପୁରଣ କରିପାରେ ଏବଂ ଆପଣ ସୁସ୍ଥ ରହିପାରିବେ । ଏକ ରିପୋର୍ଟ ମୁତାବକ, ଲୁହା ପାତ୍ରରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ଆୟରନ ମାତ୍ରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖାଯାଇ ପାରିବ ।
– ଆପଣ ଏକ ଲୁହା ତାୱାରେ ରୋଟି, ପରାଠା ତିଆରି କରିପାରିବେ । ଏହା କେବଳ ଖାଦ୍ୟରେ ଲୁହାର ଗୁଣ ବଢାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ସୁଗନ୍ଧିତ ସୁଗନ୍ଧକୁ ମଧ୍ୟ ବଢାଇଥାଏ ।
– ପାଣି କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ପାନୀୟକୁ ଲୁହା ପାତ୍ରରେ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଲୁହା ଆର୍ଦ୍ରତା ସହିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରେ ଏବଂ କଳଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି କରେ ।
– ଲୁହା ବାସନରେ ରନ୍ଧା ହୋଇଥିବା ଯେକୌଣସି ଖାଦ୍ୟ ତୁରନ୍ତ ଅନ୍ୟ ଏକ ପାତ୍ରରେ ବାହାର କରିଦେବା ଉଚିତ ।
– ଯଦି ଆପଣ ଲୁହା ଡଙ୍କି କିମ୍ବା ଚାମଚ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ମନେରଖନ୍ତୁ କି ଏହାକୁ ଖଟା ଜିନିଷରେ ରଖିବେ ନାହିଁ ।
– ଲୁହା ପାତ୍ରରେ ଖଟା ଜିନିଷ ତିଆରି କରନ୍ତୁ ନାହିଁ କାରଣ ବାସ୍ତବରେ, ଖଟା କିମ୍ବା ଅମ୍ଳଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଲୁହା ସହିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରିପାରେ, ଖାଦ୍ୟକୁ ଧାତବ ସ୍ୱାଦ ଦେଇଥାଏ । ଏହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ।