ଭୁବନେଶ୍ୱର (ଏଟିଆର ବ୍ୟୁରୋ):କଳା ଲୁଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ପାଇଁ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ । କଳା ଲୁଣ ଅନେକ ରୋଗ ପାଇଁ ନିରାପଦ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହାକୁ ସେବନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ଉଚିତ । ସୀମିତ ପରିମାଣର କଳା ଲୁଣ ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ ।
ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା କେଉଁ ରୋଗୀମାନେ କଳା ଲୁଣ ସିମୀତ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ଉଚିତ-
– କଳା ଲୁଣର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପର କାରଣ ହୋଇପାରେ । ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ରୋଗୀମାନେ ସୀମିତ ପରିମାଣରେ କଳା ଲୁଣ ଖାଇବା ଉଚିତ ।
– କଳା ଲୁଣର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ହୃଦୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ହୃଦୟ ରୋଗୀମାନେ ସୀମିତ ପରିମାଣରେ କଳା ଲୁଣ ଖାଇବା ଉଚିତ ।
– କଳା ଲୁଣର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ଗ୍ରହଣ ଶରୀର ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ । ଏହାକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପଥର (ଷ୍ଟୋନ) ସମସ୍ୟା ହୋଇପାରେ । କଳା ଲୁଣରେ ସୋଡିୟମ୍ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଶରୀରରେ ସ୍ଫଟିକ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ଶରୀରରେ ଅଧିକ ସ୍ଫଟିକ ସୃଷ୍ଟି ହେତୁ ପଥର (ଷ୍ଟୋନ) ର ସମସ୍ୟା ହୋଇପାରେ ।
– କଳା ଲୁଣ ଅତ୍ୟଧିକ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପେଟ କର୍କଟ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ବଢିଥାଏ । ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଫିଟ୍ ରହିବାକୁ, ସୀମିତ ପରିମାଣର କଳା ଲୁଣ ନିଅନ୍ତୁ ।