ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ (ଏଟିଆର ବ୍ୟୁରୋ): ମାଟି ତଳୁ ବାହାରୁଥିବା ଏକ ପରିବା ହେଉଛି ସାରୁ । ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଫାଇଦା ବୋଲି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ । ଶୀତଦିନେ ଏହି ପରିବା ଖାଇଲେ ଆପଣ ଅନେକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇ ପାରିବେ । ଏଥିରେ ଫାଇବର ଏବଂ ରେଜିଷ୍ଟାଣ୍ଟ ଷ୍ଟ୍ରାଚ ଭରପୁର ମାତ୍ରାରେ ରହିଛି । ଏହା ବ୍ଲଡ ସୁଗାରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଡାଇଜେସନ ଏବଂ ହାର୍ଟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗୀ ସାରୁ ।
ସାରୁରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡେଣ୍ଟ, ପୋଟାସିୟମ, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ, ଭିଟାମିନ୍ ସି, ଇ ରହିଛି । ଏହାକୁ ଡାଇଟରେ ସାମିଲ କରିବା ଦ୍ୱାରା ହୃଦରୋଗ ଏବଂ କର୍କଟ ଭଳି ମାରାତ୍ମକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇ ପାରିବେ ।
ଷ୍ଟାର୍କରେ ଭରପୂର ସାରୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଅଛି, ଯାହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖେ । ସାରୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ର ହଜମ ଏବଂ ଅବଶୋଷଣ ମନ୍ଥର ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଖାଇବା ପରେ ତୁରନ୍ତ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ର ସ୍ପାଇକ୍ ରୋକିଥାଏ ।
ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର ସାରୁ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ ହେବ । ଏଥିରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏକ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଭାବରେ କାମ କରିଥାଏ, ଯାହା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାରୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ । ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ପେଟ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ୟ୍ୟନ୍ତ ଭରି ରହିଥାଏ, ଯାହା ଦିନସାରା କ୍ୟାଲୋରୀ ଗ୍ରହଣକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ସାରୁରେ କ୍ୟାଲୋରୀ ପରିମାଣ କମ୍, ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଖାଦ୍ୟରେ ସାରୁ ପନିପରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ ।
ସାରୁରୁ ପ୍ରଚୁର ଫାଇବର ମିଳିଥାଏ । ଏହା ହଜମକୁ ଠିକ୍ ରଖେ । ଏହା ସହିତ ଗ୍ୟାସ୍, କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦୂର ହୁଏ ।
ସାରୁ ମଧ୍ୟ ଆଖି ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ଏଥିରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଗୁଣ ସହିତ ଭିଟାମିନ୍ ଏ ଏବଂ ସି ପରି ଉପାଦାନ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଦୃଷ୍ଟି ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।